O Διαγόρας και οι ρατσιστές του

Στο γνωστό   ιστολόγιο των μαχητικών αθέων και αντιχριστιανών http://diagoras.wordpress.com δημοσιεύθηκε μια κριτική στα συνθήματα που ακούστηκαν κατά την παρέλαση των ειδικών δυνάμεων, συνοδευόμενα με την παραπάνω εικόνα.

Σε απάντηση τού έστειλα το παρακάτω κείμενο, γραμμένο από τον θεωρούμενο πατερούλη των σύγχρονων άθεων , τον πολύ Κάρολο Δαρβίνο, το οποίο όμως αρνήθηκε να  δημοσιεύσει :

At some future period, not very distant as measured by centuries, the civilized races of man will almost certainly exterminate, and replace the savage races throughout the world. At the same time the anthropomorphous apes will no doubt be exterminated. The break between man and his nearest allies will then be wider, for it will intervene between man in a more civilized state, as we may hope, even than the Caucasian, and some ape as low as a baboon, instead of as now between the negro or Australian and the gorilla.

Το απόσπασμα προέρχεται από το βιβλίο τουCharles Darwin, “The Descent of Man”, 2nd edition, New York, A L. Burt Co., 1874, p. 178

και μιλά για ανώτερες και κατώτερες ράτσες προβλέποντας την επικράτηση των πρώτων και την εξαφάνιση των δεύτερων ( νέγρων, αβοριγίνων κλπ) τις οποίες χαρακτηρίζει σαν ανθρωπόμορφους πιθήκους.

8 commenti

Archiviato in Uncategorized

8 risposte a “O Διαγόρας και οι ρατσιστές του

 1. Αντώνης

  Αυτή είναι η δήθεν δημοκρατία των άπιστων Θουβου. Όταν κάτι δεν τους αρέσει και δεν τους συμφέρει να ακούγεται, προσπαθούν να το πνίξουν. Κατά τα άλλα αγωνίζονται για την αρετή !

 2. Avonidas

  Γεια σου ρε ΘΒ, πάλι ανακάλυψες την Αμερική!

  Δεν θα μείνω πολύ, 2-3 παρατηρήσεις μόνο θα κάνω.

  1) Το να χαρακτηρίζεις κάποιον “ρατσιστή” ή “σεξιστή” ή “δεξιό” ή οτιδήποτε έχει κάποιο νόημα όταν οι απόψεις του αυτές διαφέρουν κάπως από τη νόρμα. Όταν οι απόψεις αυτές – καλώς ή κακώς – αποτελούν τον κανόνα στην κοινωνία και στον καιρό του, απλώς δημιουργείς ψευδείς εντυπώσεις. Ήταν κοινή πεποίθηση των περισσότερων Ευρωπαίων συγχρόνων του Δαρβίνου ότι υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές, ότι οι γυναίκες είναι υποδεέστερες των ανδρών κλπ. Αξιοσημείωτο – και προς έπαινο – θα ήταν ο Δαρβίνος να ΜΗΝ εξέφραζε παρόμοιες απόψεις.

  Αν πάντως σου αρέσει να ψαρεύεις ρατσιστικά τσιτάτα από έγκριτους επιστήμονες, σου προτείνω το βιβλίο του Stephen J. Gould, “The Mismeasure of Man”. Εκεί θα βρεις ένα σωρό, όρεξη να ‘χεις.

  2) Αν αυτό που υπαινίσσεσαι είναι ότι θα έπρεπε να “πετάξουμε” ολόκληρο το έργο του Δαρβίνου από το παράθυρο επειδή περιέχει αυτές τις -τυπικές για την εποχή του- ρατσιστικές απόψεις, θα πρέπει αν είσαι συνεπής να συγκατανεύσεις στην εκπαραθύρωση του Αριστοτέλη (έχεις διαβάσει τι άποψη είχε για τις γυναίκες;) της Παλαιάς Διαθήκης (δουλεία, φαλλοκρατία, φόνοι, φόνοι, φόνοι), του Αυγουστίνου (απαπά… πολύ “μοναρχικός”) και πολλών πολλών άλλων. Ή, μπορείς να αναγνωρίσεις ότι ακόμη και οι σημαντικότεροι στοχαστές του παρελθόντος είχαν μερικές απόψεις που θα έκαναν κάθε σύγχρονο αναγνώστη να φρίξει, και να αποδεχτείς το γεγονός, όπως κάνουν όλοι οι ιστορικοί μελετητές.

  3) Τα περί “ευαγγελίου των άθεων”, αν και δεν με εκπλήσσουν πια, μου προκαλούν πάντως κατάθλιψη, λόγω της πλήρους απουσίας συνεννόησης. Ίσως θα έπρεπε να γράψει κάποιος ένα λεξικό ΑθεοΧριστιανικό-ΧριστιανοΑθεϊκό, και να μεταφράσει λέξεις όπως “πίστη”, “γνώση”, “πεποίθηση”, “επιχείρημα” και “γνώμη” από τη μια γλώσσα στην άλλη.
  Γεγονός πάντως είναι ότι όταν ένας [νοήμων] άνθρωπος διαβάζει ένα βιβλίο, δεν αποφασίζει δια της [πίστης] αν θα δεχτεί ή θα απορρίψει αυτό που διάβασε. [Σκέφτεται] ΤΙ λέει το κείμενο. Κοιτάζει και γύρω του πώς έχουν τα πράγματα. Ανοίγει, ίσως, ένα δεύτερο βιβλίο. (Έχω σε αγκύλες τις λέξεις που θα πρέπει να κοιτάξεις στο λεξικό. Τις χρησιμοποιώ με τη σημασία που τους δίνει ένας άθεος).

  ΔΕΝ έχουμε ευαγγέλιο. Ούτε Κοράνι. Ούτε ιερή παράδοση. ΔΕΝ αναθέτουμε τη σκέψη μας σε κανέναν γκουρού, την κάνουμε μόνοι μας. ΟΚ?

  4) Τέλος, ούτε καν κατάλαβες τι διάβασες:

  At some future period, not very distant as measured by centuries, the civilized races of man will almost certainly exterminate, and replace the savage races throughout the world. At the same time the anthropomorphous apes will no doubt be exterminated.”

  Αυτό που προβλέπει ο Δαρβίνος (γιατί για πρόβλεψη πρόκειται, ούτε για ευχή ούτε για προτροπή) είναι ότι σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον οι “πολιτισμένες ράτσες” (οι Ευρωπαίοι ή, όπως ελπίζει, κάποια ακόμη πιο “πολιτισμένη” ράτσα) θα οδηγήσουν σε εξαφάνιση τις πιο “πρωτόγονες” ανθρώπινες φυλές, κι ότι ταυτόχρονα με αυτό θα εξολοθρευθούν και οι “ανθρωπόμορφοι πίθηκοι”, δηλαδή οι γορίλες και οι χιμπαντζήδες. ΔΕΝ αποκαλεί ανθρωπόμορφους πιθήκους τους νέγρους και τους αβορίγινες, μολονότι πράγματι τους λέει “άγριους”. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο από τη συνέχεια του κειμένου:

  “The break between man and his nearest allies will then be wider, for it will intervene between man in a more civilized state, as we may hope, even than the Caucasian, and some ape as low as a baboon, instead of as now between the negro or Australian and the gorilla.”

  Δηλαδή, ΑΦΟΥ θα έχουν εξαφανιστεί οι “ανθρωπόμορφοι πίθηκοι” (τα λεγόμενα πρωτεύοντα) ΚΑΙ οι (θεωρούμενες ως) πρωτόγονες ανθρώπινες φυλές, και αφού (όπως για πρώτη φορά στο απόσπασμα εκφράζει προσωπικά την ελπίδα ότι) οι “πολιτισμένες φυλές” θα έχουν φτάσει σε ένα ακόμη πιο εξελιγμένο στάδιο, το χάσμα ανάμεσα στον άνθρωπο και τους αμέσως κοντινότερους συγγενείς του θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από ότι σήμερα, εφόσον οι κοντινότεροι επιβιώσαντες συγγενείς θα είναι κάποιο είδος πιθήκου τόσο ΧΑΜΗΛΑ στην (υποτιθέμενη) ιεραρχία όσο οι μπαμπουϊνοι (που είναι μακρινότεροι συγγενείς μας, πράγματι, σε σχέση με τους γορίλλες, κι ακόμη περισσότερο σε σχέση με τους χιμπαντζήδες, τους οποίους εμείς οι σύγχρονοι, που δεν είμαστε… ρατσιστές σαν τον Δαρβίνο, θεωρούμε ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ζώα χωρίς κανένα δικαίωμα 🙂

  Και μιας και έχω όρεξη σήμερα, θα σου αναφέρω ένα επεισόδιο από το πρόσφατο βιολογικό μας παρελθόν που δείχνει, χωρίς κανέναν εμφανή ρατσισμό, ότι η πρόβλεψη του Δαρβίνου δεν ήταν και τόσο εξωπραγματική.

  Όπως ίσως γνωρίζεις, κάποτε σ’ αυτή την ήπειρο ζούσαν οι Άνθρωποι του Νεάντερταλ. Αυτοί ήταν ένα διαφορετικό είδος ανθρώπου, και εννοώ μ’ αυτό απλώς ότι δεν ήταν homo sapiens, όπως εμείς – δεν υπάρχει λόγος να τους ονομάσεις ούτε ανώτερους ούτε κατώτερους. Απλώς δεν ήταν homo sapiens, με την ίδια έννοια που οι γάτες δεν είναι σκύλοι.

  Αυτό το είδος ανθρώπου έχει εξαφανιστεί, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήταν οι πρόγονοί μας που τους εκτόπισαν και τους οδήγησαν στην εξαφάνιση, στα πλαίσια ενός ανταγωνισμού για τους πόρους. Αν επιβίωναν σήμερα οι απογονοί τους, θα ήταν κοντινότεροι συγγενείς μας από τους χιμπαντζήδες, με αποτέλεσμα το χάσμα των εν ζωή ειδών να είναι μικρότερο από ότι είναι τώρα. Ορίστε, λοιπόν, το αντίστοιχο της πρόβλεψης του Δαρβίνου έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν.

 3. Ο κλασσικός ΘΒ. Αλλοιώνει τα πάντα.

  Ο Δαρβίνος άλλα λέει στο απόσπασμα και άλλα θέλησες να καταλάβεις.
  Δεν χαρακτηρίζει ανθρωπόμορφους πίθηκους του νέγρους και τους αβορίγινες, αυτό είναι δικό σου συμπέρασμα.
  Παρακάτω ένα άλλο απόσπασμα από το βιβλίο του.
  Διάβασε την πρώτη πρόταση.

  The anthropomorphous apes, namely the gorilla, chimpanzee, orang,
  and Hylobates, are by most naturalists separated from the other Old
  World monkeys, as a distinct sub-group. I am aware that Gratiolet,
  relying on the structure of the brain, does not admit the existence of
  this sub-group, and no doubt it is a broken one. Thus the orang, as
  Mr. St. G. Mivart remarks, “is one of the most peculiar and aberrant
  forms to be found in the Order.”* The remaining non-anthropomorphous
  Old World monkeys, are again divided by some naturalists into two or
  three smaller subgroups; the genus Semnopithecus, with its peculiar
  sacculated stomach, being the type of one sub-group. But it appears
  from M. Gaudry’s wonderful discoveries in Attica, that during the
  Miocene period a form existed there, which connected Semnopithecus and
  Macacus; and this probably illustrates the manner in which the other
  and higher groups were once blended together.

  Και η πηγή:
  http://www.infidels.org/library/historical/charles_darwin/descent_of_man/chapter_06.html

  Όσο για κατώτερες και ανώτερες ράτσες μπορούμε να ξεκινήσουμε με κυνικό τρόπο και να πούμε ότι μιλάει για ανώτερες ράτσες (civilized races) και όχι μία ανώτερη ράτσα (τη δική του τη λευκή δηλαδή). Άσε που στο απόσπασμα δε χρησιμοποιεί τη λέξη superior αλλά civilized. Και σήμερα μιλάμε για πολιτισμένες χώρες χωρίς να μας κάνει ρατσιστές.
  Και αναφερόμαστε σε μία εποχή κατά την οποία διαφορές στην τεχνική εξέλιξη ερμηνεύονταν ως διαφορές βιολογικές.

  Όσο και να παιδεύεσαι ακριβώς ο δαρβινισμός είναι που μας κάνει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν βιολογικά ανώτερες ή κατώτερες ράτσες. Ούτε καν βιολογικά ανώτεροι οργανισμοί. Και η Θεωρία της εξέλιξης (το θεωρία με την επιστημιονική του έννοια. Ξέρεις πώς λέμε Θεωρία της Σχετικότητας, Ατομική Θεωρία κλπ) ούτε καν τον άνθρωπο ως είδος δεν τοποθετεί σε βιολογική ανωτερότητα σε σχέση με άλλα είδη οργανισμών.
  Δεν είμαστε καμία κορωνίδα όπως μας θέλει η θρησκεία σου.

  • Έχεις ακουστά αυτό που λένε «κοινωνικό δαρβινισμό» ή την ευγονική της οποίας «εφευρέτης» ήταν ξαδερφάκι και μέγας θαυμαστής του Δαρβίνου;

   • Ε, και λοιπόν;
    Είναι σαν μου λες ότι φταίει η φυσική επειδή οι εξελίξεις στον χώρο της έχουν επιτρέψει την παραγωγη όπλων (όχι απαραίτητα ατομικών) με μεγάλη διατρητική ικανότητα.

    Οι απόψεις φυλετικής ευγονικής που κάποτε είχαν αφορμή τον δαρβινισμό σήμερα είναι περιθωριακές στην επιστήμη. Όπως σου έγραψα ο δαρβινισμός είναι ακριβώς το εργαλείο σήμερα για να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν ανώτερες βιολογικά φυλές. Ούτε καν οργανισμοί. Ο άνθρωπος δεν είναι ανώτερος από μία τουλίπα ιδωμένος βιολογικά.

    Και αφού παίζεις έτσι η Κου Κλουξ Κλαν δεν ειχε τη φάτσα του Δαρβίνου σημαία της αλλά το σταυρό. Για τον Θεό σου κάνανε ότι κάνουνε.
    Και οι ρατσιστές και φυλετιστές στην Ελλάδα (και όχι μόνο) είναι σίγουρο ότι θα έχουν σχέση με Εκκλησία και τη θρησκεία.
    Πάρε από ΛΑΟΣ μέχρι Χρυσή Αυγή και από Χριστόδουλο (εντάξει αυτός δεν έκανε διακρίσεις. Τους θεωρούσε όλους κατώτερους. Ασιάτες, Φράγκους, Αφρικανούς) μέχρι Άνθιμο (που του φαίνονται όλα μαύρα).

 4. Δύο σχόλια του Διαγόρα δε δημοσιεύθηκαν επειδή παραβαίνουν τους εξελιγμένους κανόνες χρήσης .
  Για να μάθετε τους κανόνες χρήσης αυτού τού ιστολογίου μπορείτε να ξύσετε το κεφάλι σας και να ευχηθείτε να με βρείτε σε κεφάτη διάθεση ή να διαβάσετε το παραμύθι για το φούρνο τού Χότζα, καθώς αποφάσισα να μιμηθώ τον φίλο Διαγόρα και να κάνω του κεφαλιού μου.

 5. Αντώνης

  Θουβού το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε και για αυτούς τους ανθρώπους, είναι η προσευχή. Μόνο ο Θεός μπορεί να τους βοηθήσει.
  Η δήθεν δημοκρατία τους είναι κάλπικη και βρομάει ρατσισμό και μίσος για την αλήθεια. Ο Θεός να τους φωτίσει, μην περιμένεις εύκολα κατανόηση από έναν άπιστο.

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...